My Add

Tuesday, 8 July 2014

Serangan seksual: Diplomat dihantar ke New Zealand dalam masa terdekat

Oleh KHAIRULANUAR YAHAYA

KUALA LUMPUR, ISNIN 07 Julai, 2014: Diplomat Malaysia yang didakwa melakukan pecah rumah dan serangan seksual ke atas seorang wanita sewaktu bertugas di pejabat Suruhanjaya Tinggi Malaysia di New Zealand akan dihantar semula ke negara tersebut dalam masa terdekat.

Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Abdul Rahim Bakri berkata, buat masa ini pejabat Peguam Negara Malaysia dan New Zealand masih lagi dalam peringkat perbincangan mengenai penghantaran diplomat berkenaan.

"Diplomat ini masih lagi memegang jawatan beliau. Dia tidak bersalah sehinggalah dibuktikan sebaliknya dan biarlah mahkamah yang menentukan. Tarikh bila beliau akan dihantar masih belum ditentukan lagi tetapi ia akan dilakukan dalam masa terdekat," katanya.

Beliau memberitahu demikian kepada pemberita selepas majlis penyerahan sumbangan bungkusan Hari Raya kepada kontinjen Malbatt 850-1 ke Lebanon di sini hari ini. Yang turut hadir, Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zain.

Pasukan Malbatt mengandungi 850 anggota dan turut disertai oleh Anggota Bersenjata Brunei Darussalam (ABBD) seramai 26 orang.

Abdul Rahim berkata, diplomat berkenaan masih lagi berada di hospital untuk pemeriksaan lanjut. - UTUSAN ONLINE

No comments:

Post a Comment