My Add

Friday, 31 May 2013

Nurul Izzah selar dihalang masuk Sabah

MUHAMMAD SHAMSUL ABD GHANI 

 
Nurul Izzah Anwar
 PETALING JAYA, JUMAAT, 31 Mei, 2013: Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar hari ini menyelar tindakan pihak berkuasa menghalangnya dari masuk ke Sabah semalam.

Tegasnya, sebagai rakyat Malaysia beliau mempunyai hak untuk memasuki negeri itu kerana ianya termaktub di dalam Perlembagaan Malaysia.

"Hak saya selaku warganegara Malaysia termaktub di bawah Seksyen 67 Akta Imigresen 1959/63:67. Hak untuk masuk ke negeri Malaysia Timur bagi menjalankan hak-hak politik.

"Seksyen 66 (1) hendaklah tidak berkuatkuasa dalam hubungan dengan seseorang warganegara yang memasuki negeri Malaysia Timur hanya untuk menceburkan diri dalam aktiviti politik yang sah; tetapi beban membuktikan bahawa seseorang itu berhak memasuki negeri Malaysia Timur di bawah seksyen ini terletak ke atasnya," katanya pada sidang media, di sini, hari ini.

Menurut beliau,semalam, beliau telah ditahan dan kad pengenalannya telah diambil di pintu masuk imigresen bagi menghalangnya daripada memasuki negeri Sabah.

Tambah beliau lagi, lawatannya ke Sabah bertujuan untuk menghadiri program anjuran PKR Sabah di samping menyambut pesta Kaamatan bersama penduduk tempatan.

Dalam masa yang sama, dakwanya lagi, beliau turut dimaklumkan bahawa alasan yang diberikan atas penahanan beliau adalah atas arahan Pejabat Ketua Menteri Sabah.

"Saya juga difahamkan ada nama-nama lain, termasuk aktivis tempatan beserta ahli politik Pakatan Rakyat (PR) yang lain juga akan dinafikan kemasukan ke dalam negeri Sabah atas arahan Pejabat Ketua Menteri Sabah," dakwanya lagi.

Baginya, tindakan menyekat kemasukan yang tidak rasional dan bersebab ini merupakan salah guna kuasa yang melampau dan cukup anti-demokratik.

"Malah permohonan saya untuk mendapatkan senarai nama mereka yang terlarang ditolak atas sebab-sebab kerahsiaan. "Tiada alasan lain diberikan dalam tangkapan dan penafian saya masuk ke Sabah.

"Sekiranya saya dianggap mengancam keselamatan warga Sabah, maka kemukakan rasional serta penjelasan atas dakwaan tersebut," katanya lagi.

Tegasnya lagi, isu keselamatan negara dan persempadanan tidak boleh sama sekali dipolitikkan.

Sehubungan itu, katanya, PKR akan menghantar surat rasmi ke Pejabat Ketua Menteri Sabah untuk mengemukakan aduan rasmi serta mendapatkan penjelasan sepenuhnya mengenai isu ini. - Sinar Harian

No comments:

Post a Comment