My Add

Sunday, 30 June 2013

RCI untuk siasatan insiden Lahad Datu boleh ditubuhkan: Hishammuddin

KUALA LUMPUR, AHAD, 30 Jun, 203: Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk menyiasat dakwaan ada pihak yang menjadi dalang di sebalik insiden pencerobohan di Lahad Datu, Sabah boleh ditubuhkan, kata Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Namun, katanya siasatan yang dijalankan suruhanjaya itu tidak harus mengganggu atau menjejaskan siasatan insiden itu oleh pihak berkuasa.

"Saya sokong cadangan menubuhkan RCI sekiranya orang ramai ingin tahu apa yang sebenarnya terjadi di Lahad Datu.

"Saya tidak mahu ada orang yang tidak berdosa dituduh dan tidak mahu dalang yang terbabit ke luar negara," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung Koperasi Tentera yang ke-48 di Kem Sungai Buloh di sini, hari ini.

Sebelum ini, banyak pihak termasuk bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad meminta kerajaan menubuhkan RCI bagi membongkar dalang insiden pencerobohan di Lahad Datu.

Berhubung tiga dalang yang didakwa terbabit dalam insiden Lahad Datu, Hishammuddin berkata, pihaknya masih menjalankan siasatan.

Beliau berkata, Naib Presiden PKR, Tian Chua tidak berhak menggesa kerajaan mendedahkan tiga dalang insiden itu selepas memperlekehkan anggota pasukan keselamatan negara yang terkorban dalam kejadian itu. 

Hishammuddin menegaskan kejadian itu sangat serius sehingga kerajaan menubuhkan Zon Selamat Sabah Timur (ESSZONE) dan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM).

"Oleh itu, dia (Tian Chua) tidak berhak menggesa kerajaan kerana dia telah buat kenyataan yang tidak bertanggungjawab yang menyinggung anggota keluarga tentera dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang terkorban kerana insiden itu," katanya.

Pada 27 Jun lalu, Tian Chua yang juga Ahli Parlimen PKR bagi kawasan Batu berkata, kerajaan perlu mengambil tindakan tegas dan cepat untuk mendedahkan dalang insiden pencerobohan itu bagi membolehkan pendakwaan segera dilakukan ke atas individu terbabit.

Insiden penceroboh pengganas selatan Filipina itu menggemparkan negara selepas mereka menduduki kawasan perkampungan di Lahad Datu pada 12 Februari lalu dan kerajaan melancarkan Operasi Daulat pada 5 Mac dalam mempertahankan kedaulatan negara.

Lapan anggota polis dan dua tentera terkorban dalam Operasi Daulat manakala 68 pengganas ditembak mati. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment