My Add

Friday, 28 February 2014

Iktibar kepada pembangkang ketepikan kepentingan politik

KUALA LUMPUR, KHAMIS, 27 Februari, 2014: Kerajaan negeri di bawah pemerintahan pakatan pembangkang perlu mengambil iktibar daripada penangguhan pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2) di Selangor supaya mengetepikan kepentingan politik dalam isu melibatkan masalah rakyat.

Ketua Pemuda Gerakan, Tan Keng Liang berkata, isu tersebut perlu dijadikan iktibar kepada pembangkang supaya mengutamakan kepentingan rakyat sebelum membuat sebarang polisi.

Beliau berkata, pakatan pembangkang harus menerima secara konsisten usaha kerajaan Pusat untuk menyelesaikan masalah rakyat seperti mengelakkan kelewatan pelaksanaan Projek Langat 2 itu.

"Isu Langat 2 juga menunjukkan kerajaan Pusat tidak pernah mengetepikan mana-mana pihak mereka yang tinggal di negeri di bawah pemerintahan pakatan pembangkang," katanya ketika menyampaikan memorandum kepada Setiausaha Politik Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Muhammad Shukri Md. Saad di Pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR) di sini hari ini.

Memorandum yang diserahkan kepada wakil Anwar hari ini antara lain meminta beliau mengambil iktibar daripada tindakan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang menjalinkan kerjasama dengan kerajaan Pusat bagi menyelesaikan masalah itu.

"Anwar harus mengkaji semula polisi pakatan pembangkang untuk lebih menerima usaha-usaha kerajaan Pusat terutama projek yang menguntungkan rakyat.

"Ini jelas menunjukkan negeri pembangkang tidak diketepikan selagi mereka dapat menerima inisiatif kerajaan Pusat. Jadi, pada masa depan, kerajaan negeri Kelantan, Pulau Pinang serta Selangor perlu konsisten menerima usaha baik kerajaan Pusat untuk rakyat.

"Projek Langat 2 misalnya penting kepada rakyat kerana dapat menambah sebanyak 1.9 bilion liter lagi kapasiti simpanan air daripada 4.3 bilion liter di negeri Selangor sekarang," katanya. - UTUSAN 

No comments:

Post a Comment