My Add

Friday, 28 February 2014

Adenan Satem angkat sumpah Ketua Menteri Sarawak kelima

KUCHING, JUMAAT, 28 FebRUARI, 2014: Menteri Tugas-tugas Khas Sarawak, Tan Sri Adenan Satem hari ini mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sarawak kelima di hadapan Yang Dipertua Negeri, Tun Abang Muhammad Salahuddin Barieng di Astana Sarawak di sini.

Baru menyambut ulang tahun ke-70 kelahirannya bulan lepas, Adenan yang berbaju Melayu gelap, melafazkan sumpah memegang jawatan kira-kira 9.38 pagi, melakar satu lagi detik bersejarah bagi Sarawak.

Pelantikan beliau hari ini menyusul selepas pendahulunya, Tan Sri Abdul Taib Mahmud, mengemukakan peletakan jawatannya pada 11 Februari selepas 33 tahun menjadi ketua menteri di negeri terbesar di Malaysia.

Adenan memulakan kerjaya politiknya pada 1979 apabila beliau bertanding bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Muara Tuang dalam satu pilihan raya kecil dan mengalahkan calon daripada Parti Rakyat Jati Sarawak (Pajar) Razali Sabang dengan majoriti 2,797 undi.

Beliau mengekalkan kerusi DUN Muara Tuang dalam enam pilihan raya negeri berikutnya sebelum bertanding dalam Pilihan Raya Parlimen ke-11 bagi kerusi Batang Sadong dan mengetepikan Adam Ahid daripada PAS dengan majoriti 9,371 undi. - BERNAMA 

No comments:

Post a Comment