My Add

Thursday, 28 February 2013

Thailand, puak pembebasan tandatangan perjanjian hasil inisiatif  Malay

KUALA LUMPUR, KHAMIS, 28 Februari, 2013: Dalam usaha mengukuhkan keamanan dan kestabilan di rantau ini, Malaysia berjaya mengusahakan perjanjian persetujuan bersama yang hari ini ditandatangani antara kerajaan Thailand dan Barisan Revolusi Nasional (BRN), kumpulan pejuang pembebasan Islam di selatan Thailand.

Perjanjian bertujuan membuka ruang kepada dialog untuk proses damai di sempadan wilayah-wilayah selatan Thailand, ditandatangani kedua-dua pihak di Pusat Latihan Polis (Pulapol) di Jalan Semarak, di sini.

Ia adalah usaha kedua Malaysia membantu mewujudkan kestabilan di rantau Asia Tenggara selepas kejayaan mengusahakan perjanjian damai bersejarah bagi Mindanao di selatan Filipina.

Pada majlis perjanjian Khamis, kerajaan Thailand diwakili Setiausaha Agung Majlis Keselamatan Kebangsaan Thailand (NSC), Lt. Jen. Pharadorn Phatthanatabutr dan kumpulan pemberontak diwakili Ketua Pejabat Perhubungan BRN di Malaysia, Hassan Taib.

Majlis perjanjian itu disaksikan Setiausaha Majlis Keselamatan Negara, Datuk Mohamed Thajudeen Abdul Wahab.

Wakil lain Timbalan Setiausaha Tetap, Kementerian Pertahanan Thailand, Jen. Nipat Thonglek; Setiausaha Agung Pusat Pentadbiran Sempadan Wilayah, Kol. Tawee Sodsong dan Pesuruhjaya Cawangan Khas Thailand, Lt. Jen. Saridchai Anakevieng.

BRN pula diwakili Setiausaha Pejabat Perhubungan Luar, Awang Jabat; Ketua Hal Ehwal Ulama, Abdullah Sawa dan Ketua Bahagian Keselamatan Dalaman, Abdul Rahman Jabat.

Malaysia diwakili Panglima Angkatan Tentera, Jen. Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar.

Sidang akhbar dijadual diadakan di Putrajaya semasa lawatan Perdana Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra ke Malaysia hari ini untuk rundingan tahunan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Bercakap kepada pemberita, Mohamed Thajudeen berkata, Malaysia memainkan peranan sebagai pemudah cara dalam perjanjian itu dan butiran lanjut akan diumumkan di Putrajaya.

Najib dalam perbincangan dengan pihak berkuasa Thailand, telah menyatakan kesanggupan untuk membantu menamatkan pemberontakan yang telah lama berlarutan di wilayah selatan Thailand.

Beliau dilaporkan berkata, Malaysia bersedia bertindak selaku orang tengah dalam proses itu.

Dilaporkan lebih 5,000 orang terbunuh di tiga wilayah di selatan Thailand sejak pemberontakan meletus pada 2004. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment