My Add

Saturday, 31 December 2011

Peneroka bersyukur bonus insentif produktiviti

MARAN, SABTU, 31 Disember, 2011: Pemberian bonus insentif produktiviti kepada peneroka dilihat sebagai satu hadiah bermakna kepada warga terbabit dalam persiapan untuk sesi persekolahan anak mereka. 

Bagi lebih 15,000 peneroka di FELDA Wilayah Jengka, bonus berkenaan dilihat dapat meringankan beban dalam menyediakan persiapan persekolahan anak menjelang tahun baru ini.

Timbalan Pengerusi Gabungan Jawatankuasa Kemajuan Keselamatan Rancangan (JKKR) FELDA Wilayah Jengka, Sulaiman Bakar, berkata kerajaan Barisan Nasional di bawah pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memperlihatkan komitmen dan keikhlasan untuk membantu masyarakat peneroka.

"Bonus insentif RM400 hingga RM1,200 yang dinikmati warga FELDA membuktikan situasi sebenar bahawa kerajaan tidak mengabaikan kebajikan golongan berkenaan," katanya ketika ditemui di sini, baru-baru ini. 

Pada 23 Disember lalu, Perdana Menteri mengumumkan FELDA akan membayar bonus insentif produktiviti antara RM400 dan RM1,200 kepada peneroka tanah rancangan itu pada tahun ini, kadar yang sama seperti tahun lalu. 

Pembayaran bonus insentif berjumlah RM102.6 juta itu yang bergantung kepada penghantaran hasil, membabitkan 95,949 daripada 112,635 peneroka FELDA bagi menghargai sumbangan mereka terhadap kemajuan industri sawit dan getah negara serta insentif menghantar hasil melalui FELDA. 

Ketua Peneroka FELDA Jengka 18, Samad Samah, 59, berkata pemberian itu sangat bermakna kepada ketua isi rumah dalam persiapan keperluan persekolahan anak tahun depan.

Katanya, warga peneroka perlu terus memberi sokongan kepada kerajaan dan Perdana Menteri yang berusaha untuk memakmur negara serta rakyat. 

Ketua Peneroka FELDA Kota Gelanggi 1, Abdul Rahman Ghani, 48, pula berkata masyarakat peneroka FELDA perlu rasional sekiranya mahu menyokong pihak pembangkang kerana kerajaan Barisan Nasional sejak dulu lagi sentiasa mengambil berat tentang kebajikan rakyat. 

Ketua Peneroka FELDA Jengka 3, Zainuddin Jantan, 58, berkata pemberian bonus itu adalah satu Rahmat bagi warga peneroka untuk menampung perbelanjaan mereka. 

"Tohmahan pembangkang bahawa kerajaan tidak menjaga kebajikan adalah tidak benar sama sekali," katanya. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment