My Add

Tuesday, 24 June 2014

Berbalah tidaklah sampai baling kerusi - PM

PUTRAJAYA, ISNIN 23 Jun, 2014: Datuk Seri Najib Tun Razak mengakui perbalahan dalam parti politik kadang-kadang boleh berlaku tetapi tidak seharusnya sampai membaling kerusi seperti terjadi dalam pemilihan sebuah parti politik semalam sehingga mendatangkan kecederaan.

‘‘Tengok surat khabar hari ini, berdarah,’’ kata Perdana Menteri ketika berucap merasmikan Persidangan Pegawai-Pegawai Daerah 2014 di Pusat Konvensyen Antrabangsa Putrajaya (PICC) di sini hari ini.

Beliau menyentuh insiden tersebut ketika menjelaskan peranan pegawai daerah sebagai pihak yang mampu menyelesaikan masalah walaupun melibatkan isu kecil seperti pelantikan ketua kampung.

‘‘Berbalah jugalah tetapi tidaklah sampai baling kerusi seperti dalam pemilihan sebuah parti politik sekarang ini,’’ katanya sinis.

Semalam, pemilihan semula Parti Keadilan Rakyat (PKR) cabang Kota Raja dicemari suasana tegang serta aksi pergaduhan, seolah-olah menunjukkan parti itu dianggotai ramai gengster dan samseng.

Ketegangan bermula pada kira-kira pukul 4.15 petang apabila salah seorang pengundi dikatakan cuba mensabotaj proses pemilihan dengan merosakkan peti undi.

Tindakan lelaki itu menyebabkan suasana dalam Dewan Serbaguna Klang Jaya, Taman Desawan di sini kecoh sehingga dapat didengari para penyokong di luar dewan.

Dalam pada itu, seorang ahli parti itu yang cedera dibelasah sekumpulan lelaki selepas pemilihan semula PKR Cabang Kuala Langat, kelmarin, terpaksa menerima lebih 20 jahitan di kepala akibat kecederaan tersebut.

Zainol Arif Jamaludin, 46, berkata, dia kesal dengan kejadian tersebut yang sepatutnya tidak berlaku.

Dia yang merupakan ahli PKR cabang Setiawangsa juga tidak mengenali kumpulan penyerang berkenaan dan tidak tahu motif mereka berbuat demikian.  - UTUSAN 

No comments:

Post a Comment